Hoće li američki dolar po vrijednosti prestići euro?

Valuta

Tokom prošle sedmice američki dolar nastavio je jačati u odnosu na većinu ostalih svjetskih valuta, a u odnosu na euro vrijednost mu je porasla na najviši nivo u posljednjih 14 godina

Prema mnogima samo je pitanje vremena kad će se vrijednost eura i dolara izjednačiti, istaknuto je u analizi situacije na finansijskim tržištima Admiral Marketsa.

Nekoliko je događaja ove godine prouzrokovalo nastavak jačanja dolara u odnosu na euro, koje traje još od 2014. godine.

Prvi je britanski referendum o Bregzitu, koji je doveo do straha od novih referenduma o napuštanju EU, što dugoročno može ugroziti opstanak zajedničke valute. U takvim situacijama investitori prebacuju kapital u sigurnija utočišta, a jedno od njih je američki dolar.

Drugi događaj koji je pridonio jačanju dolara je neočekivana pobjeda Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima. Već u izbornoj noći investitori su počeli agresivno kupovati američku valutu, a razlog je vjerovatno racionalno očekivanje da će se Tramp značajno promijeniti nakon izbora, te da neće imati negativan učinak na ekonomski rast.

Treći razlog je neočekivana odluka Evropske centralne banke o znatnom produženju programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem. Zbog toga kamatne stope u eurozoni još neko vrijeme biće na iznimno niskom nivou. U takvoj situaciji ne isplati se kapital držati u eurima pa ga dio investitora prebacuje u dolar, kod kojeg kamatne stope rastu.

Četvrti razlog se odnosi upravo na kamatne stope u SAD-u. Prije nekoliko dana Američka centralna banka odlučila je podignuti referentnu kamatnu stopu i dala naslutiti da će u 2017. godini biti još tri podizanja. U posljednje tri godine dolar je u odnosu na euro ojačao 23%, u odnosu na funtu 24%, a u odnosu na japanski yen 14%.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je moguće da će se u idućim sedmicama pojaviti još nekoliko vijesti koje bi mogle pogodovati daljnjem slabljenju eura i jačanju dolara, te da će barem nakratko dolar postati jači od eura. Ali ako do toga dođe, ne treba očekivati da će na tom nivou ostati trajno. Po mnogim modelima procjene fer vrijednosti valuta, euro je trenutno potcijenjen. U takvoj situaciji vjerovatno će doći do pada uvoza i rasta izvoza eurozone, što znači da će rasti potražnja za europskom valutom, koja će prije ili kasnije na temelju toga početi jačati.

Kada su u pitanju špekulanti, trenutno ih dvije trećine ima otvorene prodajne pozicije na euru. Prodajne pozicije će kad-tad morati biti zatvorene, a zatvoriti se mogu isključivo ponovnom kupovinom eura. To znači da se idućih mjeseci može očekivati i porast špekulativne potražnje za europskom valutom, koja bi takođe mogla pridonijeti jačanju eura.

Tokom 2017. godine vjerovatno će doći do završetka slabljenja eura u odnosu na dolar.