Jen ojačao prema dolaru i euru

Valuta

Jen je ojačao u utorak prema dolaru i euru na međunarodnim tržištima pred niz važnih događaja koji će se održati u četvrtak, uslijed čega su ulagači pokušali naći utočište za kapital u sigurnim valutama poput japanske

Dolar je u takvim okolnostima skliznuo za 0,7 posto prema jenu, na 109,56 jena, najniži nivo od 21. aprila. Time je prvi put u šest sedmica skliznuo ispod 110 jena. Na sličnom postotnom gubitku bio je i euro prema jenu, skliznuvši za 0,8 posto, na 123,35 jena.

Američka valuta se spustila na najniži nivo u šest sedmica prema jenu nakon što su slabiji podaci iz američke ekonomije izazvali pad prinosa na američke državne obveznice prema kritično niskim nivoima na kojima su se kretali od novembra, a i zbog niza većih, rizičnih događaja koji tržišta očekuju u ovoj sedmici.

U četvrtak je na rasporedu niz važnih događanja, uključujući britanske parlamentarne izbore, sjednicu Evropske centralne banke (ECB) i saslušanje bivšeg FBI-jeva direktora Jamesa Comeya u američkom Senatu. Takva atmosfera mnoge ulagače je okrenula ulaganjima u sigurnije kategorije imovine, poput japanskog jena.

U fokusu su pokazatelji iz vodećih svjetskih ekonomija. I dok su američki ponešto slabiji, iz Evrope se poboljšavaju, pa su u skladu s time porasla očekivanja da bi Evropska centralna banka (ECB) na ovosedmičnoj sjednici mogla u nekoj mjeri promijeniti retoriku.

Čini se da su centralne banke vrlo dobre kada je riječ o ′curenju′ svih informacija prije samog događaja. Euro se čini snažnijim nego što bi to većina razlika u kamatnim stopama sugerisala. Smatram da su sva očekivanja u vezi sa četvrtkom već uračunata u njegovu cijenu, kratko je opisao raspoloženje na tržištima Richard Benson iz fonda Millenium Global.