Wall Street: Početak godine obilježen rastom indeksa

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija znatno porasle, nastavljajući uspon od kraja prošle godine, pri čemu su među najvećim dobitnicama bile akcije tehnoloških divova Alphabeta i Facebooka.

Dow Jones ojačao je 0,60 odsto, na 19.881 bod, dok je S&P 500 porastao 0,85 odsto, na 2.257 bodova. Nasdaq indeks takođe je porastao 0,85 odsto, na 5.429 bodova.

U prvom radnom danu u novoj godini na najvećoj svjetskoj berzi cijene su akcija nastavile uspon koji, uz kratkotrajne prekide, traje od 8. novembra, kada je Donald Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću.

Ulagače podstiče nada da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast ekonomije.

Međutim, kako se Dow Jones približava nikad dostignutom nivou od 20.000 bodova, neki analitičari smatraju da su kratkoročno malo vjerojatni snažni dobici. Žele prvo vidjeti hoće li Kongres prihvatiti obećanja koje je Trump isticao tokom predizborne kampanje.

Među najvećim su dobitnicama juče bile akcije tehnološkog i telekom sektora, kao što su Facebook, Alphabet i Verizon Communications, koje su poskupjele između 1,5 i 2,2 odsto.

Snažno je, 1,15 odsto, porastao i S&P indeks energetskog sektora, iako su cijene nafte, nakon što su dotakle najviše nivoe u 18 meseci, pale više od 2 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 odsto, na rekordnih 7.177 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto, na 4.899 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,12 odsto, na 11.584 boda.