Wall Street: Geopolitičke napetosti spustile berze

Berza

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija pale nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će agresivno odgovoriti na svaku prijetnju Sjeverne Koreje

Dow Jones oslabio je 0,15 odsto, na 22.085 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 odsto, na 2.474 bodva, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 6.370 bodova.

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja činilo se da će Dow Jones indeks dostići novi rekordni nivo 10. dan zaredom, no ulagače su poslepodne uznemirile izjave Donalda Trumpa, koji je poručio Sjevernoj Koreji da će biti dočekana “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio” ako nastavi prijetiti SAD-u.

Njegova izjava s odmora u Bedminsteru uslijedila je nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smjesti u jednu od svojih interkontinentalnih raketa.

Režim Pjongjanga ustvrdio je u ponedeljak da ih pooštrene sankcije Ujedinjenih nacija neće spriječiti u razvoju njihovog nuklearnog arsenala i zaprijetio je SAD-u da će skupo platiti svoje zločine.

„Trumpov odgovor bio je agresivan i zato je tržišta skrenulo prema dole”, kaže Ken Polcari, direktor u firmi O′Neil Securities.

Na oprez ulagača ukazuje rast VIX indeksa ′straha′ Čikaške berze opcija na 10,9 bodova, najviši nivo u mjesec dana.

A od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene su akcija juče pale u njih 10. Pritom su najviše, 0,9 odsto, pale cijene akcija u rudarskom sektoru, a jedini dobitnik bio je komunalni sektor s rastom od 0,3 odsto.

I dok su geopolitičke napetosti juče pritisle najveću svjetsku berzu, podršku joj, kažu analitičari, pružaju dobri poslovni rezultati kompanija i ubrzanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

A na evropskim berzama cijene akcija juče su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 odsto, na 7.542 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 odsto, na 12.292 boda, a pariski CAC 0,21 odsto, na 5.218 bodova.