Najbrži Bentley svih vremena

 

Sa svojih 710 ks i ubrzanjem od nule do stotke koje iznosi 3,5 s, novi Continental Supersports je najsnažniji i najbrži serijski model u istoriji ovog proizvođača.

Da bi automobil bio sposoban za takvo ubrzanje, Bentley je poboljšao postojeći 6.0 litarski W12. Ugrađeni su novi turbo-punjači visokih performansi, tako da je motor dobio dodatnu snagu i sada je u stanju da isporuči čak 710 ks (522 kW), dok maksimalni obrtni moment dostiže 1.017 Nm!

Za prenos snage na sva četiri točka koristi se osmobrzinski automatski mjenjač. U osnovnoj postavci snaga se raspoređuje 40% na prednje i 60% na zadnje točkove, ali ovaj odnos je promjenljiv u zavisnosti od trenutne sile prijanjanja pojedinih točkova.

Osim toga, Bentley je u novom Continentalu Supersports ponudio takozvani „torque vectoring“ sistem, prvi put primjenjen na modelu Continental GT3-R. Ovaj sistem omogućava nezavisno kočenje svakog točka posebno u krivinama, kako bi automobil bio agilniji u zavojima.

Kada je riječ o performansama, kupe verzija od 0 do 100 km/h stiže za 3,5 s i razvija maksimalnih 336 km/h, dok Supersports kabriolet iz stanja mirovanja do stotke ubrzava za 3,7 s, a maksimalna brzina ove verzije je 330 km/h.

Za zaustavljanje se brinu ugljenično-keramičke kočnice, koje se kriju iza lakih 21 inčnih alu felni, a za koje Bentley tvrdi da su smanjile ukupnu masu vozila za 20 kg.

Kupcima ja na raspolaganju i opcioni izduvni sistem od titanijuma, koji donosi dodatnu uštedu u masi od 5 kg. Što se tiče ukupne mase vozila, ona iznosi 2.280 kg.