Električna vozila preuzeće primat već 2025. godine?

Automobil

Prema ciljevima pariškog sporazuma tržišni udio električnih vozila trebalo bi da dostigne 50 odsto do 2030. godine, ali zastupnici sektora mobilnosti optimistični su da će elektromobilnost postati preovlađujuća i ranije.

Na cestama u EU danas vozi 308,3 miliona vozila s unutrašnjim sagorijevanjem. U međuvremenu je ambicija evropskog zelenog ugovora da se napravi milion punionica za električna vozila do 2025 (danas ih ima 140 000), a da na putevima bude 13 miliona električnih vozila (danas ih ima 975.000).

– Evropska komisija je zacrtala da moramo do 2050. godine postati energetski neutralni, da bismo ispunili obaveze iz pariškog sporazuma. Naše nacrte će nova Evropska komisija uključiti u evropski zeleni dogovor. Dio dogovora je elektrifikacija prevoznih sredstava. Do 2025. godine želimo da postavimo milion stanica za punjenje, a na putevima bi trebalo biti 30 miliona električnih vozila, kazao je Philippe Vangeel, generalni sekretar organizacije za elektromobilnost (AVERE) za RTV Slovenije.

On je rekao da je dobra vijest da evropska mreža postaje sve zelenija i da električna vozila svake godine postaju sve zelenija.

Prema njegovim riječima, iako tržište električnih vozila raste, ključ uspjeha je baterija – ključna tehnologija. Troškovi baterija opadaju, a njihov doseg se povećava.