Povjerenje u ekonomiju eurozone na najvišem nivou od 2011.

Povjerenje u ekonomiju evrozone skočilo je u decembru prošle godine na najviši nivo od 2011. godine, nakon što je Evropska centralna banka produžila svoj program podsticaja i pošto je oporavak 19-članog bloka pokazao dalje znake jačanja.

Indeks povjerenja direktora preduzeća i potrošača u eurozoni porastao je na 107,8 poena u decembru u odnosu na revidiranih 106,6 poena iz novembra, saopštila je Evropska komisija, prenosi agencija Blumberg. To je najjači pokazatelj od marta 2011. godine, koji je nadmašio i prognozu ekonomista koji su u anketi Blumberga predviđali da će on iznositi 106,8 poena.

Ekonomski zamajac eurozone je ubrzao krajem prošle godine najbržim tempom u više od pet i po godina, prema anketi menadžera nabavke, pošto je ECB produžila program kvantitativnog labavljenja kako bi podržala rast inflacije u godini političke neizvjesnosti.

Mada je poskupljenje nafte podstaklo u decembru najjači rast potrošačkih cijena u više od tri godine, pritisci na baznu inflaciju su ostali i dalje slabi, primjećuje njujorška agencija.

Poslije informacije o ekonomskom raspoloženju u eurozoni, euro je zabilježio malo pomjeranje kursa i trgovao se za 1,0600 dolara u 11,15 sati prije podne na berzi u Frankfurtu.