ECB izazvao pad Euribora na novi rekordni minimum

Eurozona

Tromjesečna stopa Euribora također je pala na rekordno niskih -0,491%.

Rekordni pad referentne stope Euribora podstaknut je naporima Evropske centralne banke (ECB) da osigura finansiranje banaka budući da je centralna banka nastojala suzbiti ekonomsku prijetnju koju predstavlja pandemija.

Prije manje od četiri mjeseca, odgovarajuća stopa Euribora dostigla je vrhunac u četiri godine nakon što se tržište zabrinulo zbog ekonomskog uticaja koronavirusa. Međutim, kamatne stope počele su da padaju nakon što je u junu ECB finansirala TLTRO u iznosu od 1.310 milijardi eura.

Tromjesečni Euribor, koji određuje cijenu bankarskih zajmova, od juna je opao za oko deset baznih bodova.
Ako su ispunjeni određeni uslovi, kamatna stopa koja se naplaćuje bankama mogla bi biti čak -1%, što znači da u praksi centralna banka plaća bankama za sredstva koja posuđuje.

– Najniža tačka uzrokovana je finansiranjem TLTRO-a i kupoprodajom hartija od vrijednosti ECB-a, a ne očekivanjima smanjenja kamatnih stopa, izjavio je agenciji Bloomberg analitičar Futures First Rishi Mishra.

Stopa Euribora prvi put je pala u negativno područje u februaru 2016., jer je politika kvantitativnog olakšavanja Evropske centralne banke nastojala potaknuti ekonomiju eurozone.