Cijena zlata porasla na najviši nivo u osam nedjelja

Uncom zlata se u utorak trguje oko 1.213 dolara, što je 0,85% veća cijena u odnosu na prethodni dan i najviša cijena plemenitog metala od 23. novembra prošle godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke, u korpi šest najvažnijih svjetskih valuta, u utorak je oslabio 0,57 odsto. Od početka godine vrijednost zlata je porasla oko 5,5 odsto, ali je i dalje oko 130$ po unci niža od pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima, 8.novembra.

Zlato se našlo pod pritiskom nakon pobjede Trampa, jer je novoizabrani američki predsjednik tokom predizborne kampanje najavljivao smanjenje poreza, reformu propisa i povećanje u potrošnji na infrastrukturu što bi ubrzalo privredni rast SAD i inflaciju. To bi navelo američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.  Međutim, tržišta su ostala razočarana nakon Trampove prve konferencije za medije prošle nedelje, jer budući američki predsjednik nije pružio konkretnije detalje o svojim predizbornim obećanjima.

U decembru se očekivalo da će Federalne rezerve povećati kamatne stope u ovoj godini tri puta, po 0,25%, ali tržišta su sada uvjerena da bi se to moglo destiti samo dva puta u toku godine.

Analitičari kažu da ima mnogo neizvjesnosti na tržištu i dodaju da je zlato dobra investicija u periodima nestabilnosti, posebno političke neizvjesnosti, uključujući Brexit i predstojeće izbore u Francuskoj i Njemačkoj. Neki analitičari, naprotiv smatraju da je rast cijene zlata kratkog vijeka, navodeći nekoliko razloga.

Simona Gambarini, analitičar Capital Economics, očekuje da će inflatorni pritisci u SAD primorati centralnu banku da pooštri monetarnu politiku i poveća kamatne stope četiri puta u ovoj godini, usljed čega će se povećati prinosi na američke 10-godišnje obveznice.

Takođe, analitičari Capital Economicsa očekuju rast vrijednosti dolara zbog razlika u monetarnoj politici centralne banke SAD i drugih velikih centralnih banaka u svijetu koje imaju kamatne stope blizu ili ispod nule. Gambarini predviđa da će u ovoj godini oslabiti potražnja zlatnih poluga od strane centralnih banaka tržišta u narastanju.