Big Tech nerealno raste, inflacija će još neko vrijeme ostati visoka

Tržište

Entuzijazam za velike tehnološke kompanije brzo se vratio na Wall Street, iako mnogi istaknuti analitičari upozoravaju na njihovu precijenjenost. Fed će se oglasiti u srijedu, a dan kasnije i ECB, dok se šestomjesečni Euribor približava četiri posto.

Goldman Sachs takođe je upozorio da bi se brzo mogao dogoditi preokret. Cijene dionica “Big Tech” rastu zbog sve izraženijeg kratkog pritiska koji je u posljednjem razdoblju čak i veći nego godinu prije za “meme” dionice. Investitori koji su vjerovali u pad dionica (i otvorili kratke pozicije (short squeeze) sada žure da zatvore svoje pozicije kako gubici ne bi bili još veći. To, naravno, gura cijene dionica u nerealne visine, a tu su i (možda pretjerano) optimistična očekivanja o uticaju vještačke inteligencije na profite tehnoloških korporacija.

Ima još nešto: prošlogodišnji padovi u tehnološkom sektoru bili su prilično brutalni (Nasdaq indeks izgubio je više od 30 posto, a ove je godine, u uvjerenju da će Fed uskoro prekinuti zaoštravanje monetarne politike, došlo do oštrog preokreta – u prvoj polovini ove godine Nasdaq je skočio za 32 posto, bilježeći najbolji rezultat u prvom polugodištu u 40 godina. Veliki igrači (upravitelji fondova) takođe su iskoristili priliku, a julsko istraživanje Bank of America navodi najpopularniju trgovinu vezano uz kupovinu dionica “Big Tech”, na drugom mjestu, ali tu su bile japanske dionice (usput: tokijski Nikkei je 25 posto iznad nivoa ove godine).

Ovog mjeseca vidljivo je da dionice iz ostalih sektora sustižu korak, a u utorak je elitni Dow Jones indeks porastao dvanaesti dan zaredom. Dionice General Electrica porasle su 6 posto jer je kompanija povećala procjenu dobiti za cijelu godinu zbog povoljnih uslova u avio industriji (GE proizvodi motore i za Boeing i za Airbus) i uvjerila da više kamate nisu nimalo naštetile poslovanju. Kontinuirani rast povjerenja američkih potrošača, prema mjerenjima Conference Boarda, takođe je ohrabrujući. Indeks povjerenja porastao je s junskih 110,1 bodova na 117 bodova, što je najviše u posljednje dvije godine, a optimizam se osjeća u svim grupama.

Ova nedjelja donosi i sastanke najvećih centralnih banaka, američkih i evropskih. Fed će danas u 20 sati (CET) objaviti odluku o ponovnom podizanju kamatnih stopa (većina vjeruje da hoće), nakon čega će uslijediti vrlo važna press konferencija i prilično oštroumni tonovi guvernera Powella, na koje je tržište već naviklo. U četvrtak će na potezu biti Evropska centralna banka, koja će takođe vjerovatno ponovo podići kamate (deveti put zaredom), kao i Fed, čiji se rast očekuje za 0,25 postotnih bodova, iako je Sve se češće spominje mogućnost recesije krajem godine, a iako je privrena aktivnost u eurozoni u julu, zbog usporavanja industrijske proizvodnje, najniža u posljednjih osam mjeseci. Jasno je da je glavni problem inflacija.

Inflacija je izvan kontrole. Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, ostaje na rekordno visokim nivoima, što ukazuje na to da je inflacija još uvijek vrlo prisutna i da će vjerovatno ostati tvrdoglavo jaka još neko vrijeme. Eventualno pogoršanje ekonomskih prilika bio bi snažan signal za promjenu monetarne politike, ali se ne očekuje veći pad ekonomske aktivnosti jer je nezaposlenost niska, a kamatne stope zaostaju za temeljnom inflacijom koja iznosi 5,5 posto (referentna kamata). stopa je 3,5 posto), ali još uvijek znatna.

Kamatne stope bi neko vrijeme morale biti iznad nivoa temeljne inflacije da bi se moglo govoriti o restriktivnoj monetarnoj politici. No jedno je sigurno: tempo povećanja kamata iznenadio je sve, a vjerovatno i šokirao one koji imaju kredit s promjenjivom kamatom. Šestomjesečni EURIBOR u utorak je bio 3,972 posto, pa je samo pitanje vremena kada će preći četiri posto.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz.eu