Dionice Mete pale nakon slabih rezultata

Tržište

Dionice Mete pale su u produženom trgovanju u srijedu nakon što je objavila slabu prognozu za četvrti kvartal i bila daleko ispod očekivanja Wall Streeta u kontekstu rezultata.

Zarada po dionici iznosila je 1,64 dolara u odnosu na očekivanih 1,89 dolara, prema Refinitivu, a prihod 27,71 mlrd dolara naspram očekivanih 27,38 mlrd dolara, prema Refinitivu.

Dnevni aktivni korisnici iznosili su 1,98 milijardi naspram očekivanih 1,98 milijardi, prema StreetAccountu, a mjesečni aktivni korisnici 2,96 milijardi naspram očekivanih 2,94 milijarde, prenosi SEEbiz.

Prosječni prihod po korisniku iznosio je 9,41 dolara naspram očekivanih 9,83 dolara, prema StreetAccountu.

Meta se bori s velikim usporavanjem potrošnje na online oglase, izazovima Appleovog ažuriranja privatnosti za iOS i povećanom konkurencijom TikToka. Očekuje se da će Meta zabilježiti treći uzastopni kvartal pada prodaje u ovoj godini.

Kompanija je rekla da će prihodi za četvrti kvartal iznositi 30 do 32,5 mlrd dolara. Analitičari su očekivali prodaju od 32,2 milijarde dolara.

Prihod Mete pao je četiri odsto u odnosu na prošlu godinu na 27,7 mlrd dolara u trećem kvartalu. U međuvremenu, troškovi i rashodi firme porasli su 19% u odnosu na prošlu godinu na 22,1 mlrd dolara. Operativni prihodi pali su 46% u odnosu na prethodnu godinu na 5,66 milijardi dolara.

Operativna marža roditelja Facebooka, ili dobit preostala nakon obračuna troškova za vođenje poslovanja, pala je na 20% sa 36% godinu ranije. Ukupni neto prihod pao je 52% u odnosu na prošlu godinu na 4,4 mlrd dolara u trećem tromjesečju.

Dionice Mete trguju se u srijedu na najnižem nivou od jula 2016. godine, što je bilo četiri mjeseca prije izbora Donalda Trumpa za predsjednika.

Prihod u jedinici Reality Labs, u kojoj se nalaze slušalice za virtualnu stvarnost firme i njen futuristički metaverse posao, pao je gotovo upola u odnosu na godinu ranije na 285 miliona dolara. Gubitak se povećao na 3,67 mlrd dolara s 2,63 dolara u istom tromjesečju prošle godine. Reality Labs je ove godine izgubio 9,4 mlrd dolara.

Iz Mete su rekli da neke timove drži na istom mjestu u smislu broja zaposlenih, smanjuje druge i ulaže rast broja zaposlenih samo u svoje najveće prioritete.

– Kao rezultat toga, očekujemo da će broj zaposlenih na kraju naredne godine biti približno u skladu s nivoima iz trećeg tromjesečja – dodala je firma u izjavi.

U trećem tromjesečju iz Mete su kazali da imaju 197 miliona dnevno aktivnih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi, što je porast u odnosu na 196 miliona tokom istog tromjesečja 2020. Meta većinu svog prihoda ostvaruje od korisnika u Sjevernoj Americi.