Tesla ubrzano gubi tržišnu vrijednost

Tržište

Dionice Tesle navodno imaju čak 10 posto udjela u portfoliju prosječnog investitora, zbog čega je njihov ovogodišnji pad od čak 65 posto tim ozbiljniji.

Još sredinom septembra vrijednost im je bila iznad 300 dolara, sada je tek na 120 dolara. Samo u decembru, cijena Teslinih dionica pala je 35 posto, što je rezultat niza kontroverznih odluka Elona Muska, ponajprije njegovog nastavka prodaje dionica Tesle kako bi finansirao akviziciju Twittera.

Elon Musk se dugo rugao svima koji su “kratili” Teslinu dionicu (kladeći se na njen pad), no ove se godine ova strategija napokon pokazala pobjedničkom. Cijena Teslinih dionica pala je za 65 posto, konačno, zbog zabrinutosti da je Musk više zabrinut za Twitter nego za Teslu, čije preuzimanje mora finansirati prodajom dionica Tesle. Ali postoje mnogi drugi problemi. Najveći proizvođač električnih vozila prekinuo je decembarsku proizvodnju modela Y u svojoj fabrici u Šangaju i povukao 80.000 automobila u Kini zbog problema sa softverom.

U međuvremenu, kupci u Evropi otkrivaju da Teslini automobili nisu baš besprekorni. Nedavno je njemački nedjeljnik Spiegel pisao o kupcu koji je kupio Teslu Model X za više od 83.000 eura, ali ga tuži zbog brojnih nedostataka (vrata se ne zatvaraju kako bi trebala, maksimalna brzina nije 250 nego 210 km/h…) .), ali kompanija ne udovoljava žalbi pa je slučaj završio na sudu u Berlinu.