Ovo je 5 najvećih evropskih kompanija

Tržište

Iako su političko-ekonomski poremećaji uticali na brojne sfere poslovanja, prije svega kroz rekordnu inflaciju, oni nisu imali značajniji uticaj na evropsko tržište rada.

Neke od najvećih evropskih kompanija u pogledu zaposlenih bile su “nedodirljive”, a tržište je bilo zaštićeno od otkaza zbog odgovora bloka na pandemiju koronavirusa, jer su brze vakcinacije dovele do brzog ponovnog otvaranja i rasta zapošljavanja baš u trenutku kada se počeo osjećati uticaj ruske invazije na Ukrajinu.

A koje su, prema posljednjim podacima, najveće evropske kompanije po broju radnika pogledajte u nastavku:

5. Sodexo (Francuska)
Najnovija procjena broja zaposlenih: 422.000

Sodexo SA je francuski provajder poslovnih usluga. Sjedište firme je u Issy-les-Moulineauxu. Zadovoljava potrebe širokog spektra kupaca, kao što su preduzeća, državne institucije, bolnice, energetske kompanije i drugi. Firma ima i odjeljenje za naručivanje hrane i omogućava drugim kompanijama da upravljaju beneficijama i mobilnošću svojih zaposlenih. Pored toga, Sodexo pruža i usluge brige o djeci, kao i kućnu njegu za starije građane. Firma je osnovana 1966.

4. Gazprom (Rusija)
Najnovija procjena broja zaposlenih: 468.000

Javno akcionarsko društvo Gazprom jedan je od najvećih svjetskih dobavljača prirodnog gasa. Odgovoran je za većinu ruskog izvoza prirodnog gasa i dominantan je igrač u globalnoj energetskoj industriji. Firma je osnovana 1993. godine sa sjedištem u Moskvi. Kompanija posjeduje više od stotinu kilometara gasovoda, a proizvodi i sirovu naftu, toplotnu i električnu energiju.

3. Deutsche Post AG (Njemačka)
Najnovija procjena broja zaposlenih: 554.975

Deutsche Post je jedna od najvećih logističkih kompanija na svijetu. Kao što ime govori, riječ je o njemačkoj firmi koja je osnovana 1490. godine, što je čini jednom od najstarijih kompanija ne samo na ovoj listi već i u svijetu. Deutsche Post ima sjedište u Bonu i posluje na gotovo svim kontinentima. Osim isporuke pošte i paketa, firma takođe pruža usluge upravljanja lancem snabdijevanja i logistikom. Kompanija je najpoznatija preko svog brenda DHL i direktan je nasljednik njemačke državne službe pošte.

2. Volkswagen (Njemačka)
Najnovija procjena broja zaposlenih: 675.805

Volkswagen je jedan od vodećih svjetskih proizvođača automobila, osnovana 1937. godine sa sjedištem u Wolfsburgu. Volkswagen proizvodi i prodaje automobile, komercijalna vozila i razne druge proizvode. Oni koriste vlastito inženjersko iskustvo i uključuju stavke kao što su motori i komponente turbina. Pored toga, firma takođe kupcima nudi i finansiranje za kupovinu svojih proizvoda.

1. Accenture (Irska)
Najnovija procjena broja zaposlenih: 738.000

Accenture je irska tehnološka kompanija sa sjedištem u Dablinu. Pruža upravljanje podacima, softversko inženjerstvo, poslovnu analitiku i proizvode i usluge vještačke inteligencije. Kompanija je privukla vrijedne investicije a među značajnim ulagačima su 63 hedž fonda koji su u četvrtom kvartalu 2022. kupili dionice Accenture-a. Ako Capital biznismena Nikolaija Tangena najveći je investitor sa udjelom od 512 miliona dolara.

Izvor: Investitor.me / Insider Monkey