Jajoi Kusama je najplaćenija umjetnica na svijetu

Ugledna umjetnička publikacija “Artnet” objavila je popis živih umjetnika čija djela postižu najviše cijene. Na čelu se našla japanska umjetnica Jajoi Kusama.

Savremena umjetnost postaje sve popularnija među ljudima koji cijene inovativnost i kreativnost, a više nije neobično da takva djela postižu cijene koje su nekad bile rezervisane isključivo za djela klasične konotacije.

“Artnet” nekoliko puta godišnje objavljuje različite liste, na kojima rangira umjetnike po uspješnosti, a posljednja u nizu odnosi se na žive umjetnike čija su djela postigla najvišu cijenu.

Na prvom se mjestu našla pomenuta japanska umjetnica, za čiji su rad karakteristične šarene tačkice, a njeno djelo “White No. 28” iz 1960. godine je u aukcijskoj kući “Christie’s” u Njujorku postiglo cijenu od čak 7,3 miliona dolara. Tokom karijere ova umjetnica je radila kroz različite medije, kao što su slikarstvo, kolaž, kiparstvo, performansi i instalacije, a svi oni izražavaju njen interes za psihodjelične boje, ponavljanja i matrice. Kusama se danas smatra jednim od najvažnijih živih umjetnika iz Japana i važnom ličnošću umjetničke avangarde.

Uz Kusamu, na popisu najplaćenijih umjetnika današnjice se našla i imena poput Sindi Šerman, Briget Rajli, Marlin Damas, Sesil Braun, Džuli Meretu, Dženi Savil i Elizabet Pejton. Ovakav poredak ne čudi kad se uzme u obzir velik uticaj koji je Kusama imala na savremenu umjetnost, ali i modu, ostvarivši brojne saradnje s modnim brendovima, poput “Louis Vuittona” i “XGirl”.

Slavnu japansku umjetnicu po zaradi prati Amerikanka Sindi Šerman. Ova umjetnica je najpoznatija po konceptualnim portretima, a njen opus je takođe karakterističan po ispitivanju uloge žena u društvu. Neka od njenih djela su kasnije ušla u popis najskupljih fotografija ikada prodanih. Njeno najskuplje djelo je kupljeno za 6,7 miliona dolara, a na posljednjoj izložbi konceptualne umjetnosti 17 djela ove umjetnice je prodata pojedinačno za po milion dolara.

Šermanovu na listi najskupljih živih umjetnika prati britanska slikarka Bridžet Luis Rajli, koja je poznata kao jedna od vodećih ličnosti pop arta. Njena djela golicaju maštu posmatrača i kupaca. Najveća cifra postignuta za jedno njeno umjetničko djelo je 5,7 miliona dolara. Kao i Šermanova, ova umjetnica takođe prodaje svoje slike u prosjeku za milion dolara.