Meril Strip nominovana za Oskara po 20. put

Holivudska glumica Meril Strip nominovana je po 20. put za Oskara i tako oborila lični rekord po broju nominacija za tu prestižnu nagradu.

Meril Strip je nominovana u kategoriji najbolje glavne glumice za ulogu u filmu “Florens Foster Jenkins”, u kojem igra njujoršku bogatašicu koja postaje operska pjevačica iako ne umije da pjeva.

Slavna glumica do sada je 16 puta nominovana za najbolju glavnu žensku ulogu i četiri puta za sporednu, a po broju nominacija odavno je postala rekorder, ostavivši iza sebe Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona, koji su nominovani po 12 puta, kao i Bet Dejvis i Lorensa Olivijea.

Ona je povodom 20. nominacije, preko svog menadžera, na Tviteru postavila kratki video-snimak iz jednog od svojih ranijih filmova na kojem se vidi kako pleše od radosti.

Meril Strip (67), koju mnogi smatraju najboljom glumicom generacije, takođe drži rekord i s 30 nominacija za Zlatni globus, a na ovogodišnjoj dodjeli tog priznanja dobila je nagradu za životno djelo.

Njena ponovna nominacija za Oskara izazvala je oduševljenje na društvenim mrežama, a mnogi su napisali da je time demantovala tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trampa da je „precijenjena“. Strip je na dodjeli Zlatnih globusa kritikovala Trampa, nakon čega je on na Tviteru nazvao „jednom od najprecjenjenijih glumica u Holivudu“.

Ona je prvi put nominirana za Oskara 1979. godine, a osvojila je tri zlatne statue – za sporednu žensku ulogu u filmu „Cramer protiv Cramera“ (1980) i najbolju glavnu glumicu u filmovima „Sofijin izbor“ (1983) i „The Iron Lady“ (2012).