Starbucks će zaposliti 10.000 izbjeglica u kafićima širom svijeta

Američki lanac kafića Starbucks će zaposliti 10.000 izbjeglica širom svijeta tokom sljedećih pet godina, kao odgovor na protuimigracijski ukaz američkog predsjednika Donalda Trumpa.

– Živimo u trenutku u kojem je obećanje o američkom snu stavljeno u pitanje. Danas vam se obraćam s velikom nelagodom, velikim srcem i čvrstim obećanjem – piše glavni direktor Starbucksa Howard Schultz.

Schultz, blizak demokratima, kaže da je Starbucks u kontaktu sa svojim zaposlenicima koji su pogođeni predsjedničkim dekretom o uvođenju strogih restrikcija u smislu pristupa američkoj teritoriji. Starbucks želi zaposliti osobe koje bježe od ratova, progona i diskriminacije u 75 zemalja u kojima je prisutan, kroz sljedećih pet godina.

Schultz, jedan od rijetkih američkih direktora velikih kompanija koji se miješa u politiku, takođe se osvrnuo i na Trumpovu odluku o gradnji zida prema Meksiku.

– Gradimo mostove, a ne zidove s Meksikom – rekao je Schultz i dodao je da će Starbucks nastaviti ulagati u Meksiko gdje ima 600 kafića i 7000 zaposlenih.