Cjenkanje oko Titove vile u Njujorku

Do sada još nije prodat nijedan od pet objekata bivše SFRJ, u SAD, Japanu, Njemačkoj i Švajcarskoj

Vila na najprestižnijem mjestu na njujorškoj Petoj aveniji, u kojoj je odsjedao Josip Broz Tito, a nalazila se u vlasništvu jugoslovenske države, još nije dobila novog vlasnika. Bez obzira na to što je, kada je objavljena, ponuda izazvala veliku pažnju javnosti, a „Njujork post” je objavio da je za kupovinu ove nekretnine s pogledom na Central park, vrijedne oko 50 miliona dolara, zainteresovano šest kupaca, još se ne zna ko će se od njih useliti u elitno zdanje. Kome god da pripadne prostor gdje je nekada boravio maršal i doživotni predsjednik, ovaj objekat samo je jedan od pet koje su bivše jugoslovenske republike u procesu sukcesije već ponudile potencijalnim kupcima.

Kuća ima dvadesetak soba, dva električna lifta koji su i danas u pogonu te osam kupatila, ograde su ručno napravljene, a na stropovima su freske anđela i oblaka. Jugoslavija je kuću kupila u januaru 1947. godine, a sagrađena je 1904. Prvi je vlasnik bio Robert Livinston Bekman, guverner Rode Ajlanda te po njemu zgrada nosi naziv “Bekmanova kuća”.

Raskoš zgrade podsjeća na Versaj, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari šporet iz 1905. godine.

– Sve je netaknuto i ko to kupi, posjedovaće komadić istorije Njujorka – kaže Tristan Harper u ime agencije koja prodaje kuću na čijem je drugom spratu i prekrasna biblioteka u kojoj sada radi srpski ambasador.

Američki trgovac nekretninama Tristan Harper kaže da će novac od prodaje biti podijeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Odluku prema kojoj nekretnine koje su služile u diplomatske svrhe idu u prodaju donijele su države bivše Jugoslavije u maju prošle godine. Tada je odlučeno da će se prodati ambasada i rezidencija u Tokiju, ambasada i rezidencija u Bernu te ambasada u Bonu.