Napravljen posljednji Rolls-Royce Phantom VII

 

Poslije 13 godina proizvodnje sedma generacija legendarnog Phantoma odlazi u istoriju

U Rolls Royceu su, ručno kao i do sada, napravili posljednji primjerak svog ultraluksuznog modela Phantom VII koji se u svom sedmom izdanju suštinski nije mijenjao od 2003. godine. Za kraj je napravio specijalnu verziju ovog automobila po narudžbini jednog kolekcionara.

Posljednji primjerak baziran je na produženoj verziji Phantoma. Ofarban je u raskošnu Blue Velvet nijansu, a po želji naručioca unutrašnjost vozila obiluje posebnim ukrasnim detaljima. S obzirom da budući vlasnik gaji naklonost prema dizajnu i ikonografiji koji su krasili luksuzne prekookeanske brodove iz 30-tih godina 20. vijeka, u kokpitu se našlo mjesta za slike i motive u ukrasnom drvetu, koji potiču iz te ere.

Instaliran je i specijalni sat koji dizajnom podsjeća na satove korišćene prije 80-tak u prekookeanskim kruzerima.

Suvišno je i pominjati perfekcionizam i preciznost prilikom sklapanja i najmanjeg detalja na automobilu koji se i dalje smatra najluksuznijom mogućom opcijom putovanja na četiri točka.

Phantom VII pokreće BMW-ov 6,75-litarski V12 motor koji raspolaže sa 460 KS i 720 Nm najvećeg obrtnog momenta. Od 2012. godine za prenos snage zadužen je 8-stepeni automatski ZF-ov mjenjač. U BMW-u su svojevremeno razmišljali i o 9-litarskom V16 motoru koji je trebao biti prvi i jedini motor dostojan Phantoma, ali je ideja na kraju ipak odbačena.

Osma generacija Phantoma koju će krasiti nova aluminijska karoserija koja će biti znatno lakša od dosadašnje, do svojih bi prvih kupaca trebalo da stigne naredne godine.