Markione demantovao da postoji kupac kompanije Fijat

Automobil

Prvi čovjek Fijat Krajslera Serđo Markione opovrgao je da je na stolu ponuda za preuzimanje kompanije koju vodi

Na marginama trke Formule 1 u Monzi rekao je kako je cilj kompanije ostvarenje poslovnog plana u razdoblju do 2018. godine. Na pitanje postoji li ponuda nekog od konkurenata iz auto industrije, kratko je odgovorio: „Ne“.

Akcije FCA protekle nedelje su uzletjele na rekordan nivo nakon što su mediji izvijestili o ponudi iz Kine.

Kineski proizvođač automobila Great Wall Motor krajem avgusta nezvanično je potvrdio kako je zainteresovan za preuzimanje dela ili cijele automobilske kompanije FCA.

„Trenutno imamo u planovima akvizicije i zainteresovani smo za Fijat Krajsler“, kazao je Rojtersu telefonskim putem predstavnik kompanije zaposlen u sektoru za odnose s medijima, koji je želio da ostane anoniman.

Rojters je ranije objavio, pozivajući se na izvore, da su predstavnici Great Walla zatražili sastanak s predstavnicima FCA s ciljem sastavljanja ponude za cijelu ili dio italijansko-američke automobilske grupacije.

Spekuliše se da izvršni direktor FCA Serđo Markione traži partnera ili kupca za sedmog najvećeg proizvođača automobila na svijetu koji će mu pomoći u upravljanju rastućim troškovima, usklađenosti s propisima o emisiji i razvoju tehnologije za električne i samovozeće automobile.