Indija namjerava da uđe među deset vodećih naftnih sila

Indija planira da stvori naftnog giganta u državnom vlasništvu spajanjem više firmi iz tog sektora, a njihovim spajanjem bi nastala sedma najjača kompanija među svjetskim naftnim proizvođačima

Novi gigant se rađa kako bi mogao da parira moćnim međunarodnim kompanijama i domaćem preduzeću “Rilajens Indastriz” u posjedu milijardera Mukeša Ambanija, javlja agencija Blumberg.

– Vidimo mogućnosti za jačanje naših glavnih preduzeća u javnom sektoru putem konsolidacije, spajanja i akvizicija. Tako će kompanije dobiti kapacitete da se nose sa visokim rizikom, da snize troškove uz veći obim proizvodnje, da preduzimaju veće investicije i stvaraju veću vrijednost akcionarima – izjavio je parlamentu ministar finansija Arun Džejtli.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju Indija prestiže Japan kao treći najveći potrošač nafte u svijetu i postaće centar globalnog rasta do 2040. godine.

Dominantna kompanija u vađenju nafte u Indiji je “Oil and Natural Gas Corp”, koja posluje nezavisno od najvećih prerađivača, a “Indian Oil Corp Bharat Petroleum” i “Hindustan Oil Corp” su druge dvije rafinerije u državnom vlasništvu, dok je “Oil India Ltd” manji proizvođač nafte i gasa. Preduzeće “Gail India Ltd” je najveći operater gasovoda u zemlji.

Indijske naftne i gasne kompanije su male u odnosu na neke njihove globalne rivale. Zajednička tržišna kapitalizacija osam vodećih indijskih naftnih i gasnih preduzeća u državnom vlasništvu iznosi oko 105 milijardi dolara, a njihovim spajanjem bi nastala sedma najjača kompanija među svjetskim naftnim proizvođačima.