Cijena nafte u padu zbog viška u SAD i Nigeriji

Energija

Cijene nafte su na putu da treću nedjelju zaredom zabilježe pad, jer rastuće zalihe u SAD i u Nigeriji signaliziraju da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) još uvijek ima problema u smanjenju viška globalne ponude

Cijena naftnih fjučersa je skliznula naniže u Njujorku za 4,3 odsto u ovoj nedjelji, izvještava “Blumberg”.

Američka “laka” nafta WTI za dostavu u julu oslabila je za 6,0 centi na 45,58 dolara po barelu na Njujorškoj merkantilnoj berzi danas u 13:17 časova po londonskom vremenu.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 20 odsto iznad 100-dnevnog prosjeka. Cijena WTI nafte je juče pala za 8,0 centi na 45,64 dolara, što je bio najniži nivo od 4. maja.

Sjevernomorska nafta “brent” za avgustovske isporuke pala je za 7,0 centi na 47,79 dolara za barel na ICE evropskoj fjučers berzi sa sedištem u Londonu.

Cijena “brenta” je ove nedjelje pala za 4,3 odsto.

Američki institut za naftu je, prema izvještaju objavljenom u srijedu, procijenio da su zalihe nafte i goriva porasle prošle nedjelje, a očekuje se da će američka proizvodnja dodatno porasti u 2018. godini na rekord od preko 10 miliona barela dnevno.

U Nigeriji, anglo-holandska kompanija Rojal Dač Šel je ukinula ograničenje na izvoz nigerijske nafte, ključne izvozne stavke za tu zemlju, čiji je eksport bio obustavljen više od godinu dana, što potencijalno potkopava napore drugih članica OPEK-a za otklanjanje problema prezasićenosti ponude.

(Tanjug)