Evropske berze: Ulagači na oprezu na početku nedjelje

Na evropskim berzama danas se trguje oprezno dok kompanije izvještavaju o poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati gotovo nepromjenjen u odnosu na petak. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu blagih 0,05 odsto, dok su pariski CAC i frankfurtski DAX oslabili između 0,2 i 0,5 posto.

Na dobitku su jutros cijene akcija u bankarskom sektoru, što se zahvaljuje snažnom rastu akcija banaka u petak na Wall Streetu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo proces usmjeren na ublažavanje regulacija u finansijskom sektoru.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte, nakon što su SAD uvele nove sankcije Iranu. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 18 centi, na 56,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 17 centi, na 54,00 dolara.

Među najvećim je dobitnicima akcija Rangold Resourcesa, sa skokom cijene za oko 4 odsto jer je taj proizvođač zlata izvijestio o rekordnoj proizvodnji prošle godine.

Na azijskim berzama su jutros cijene akcija porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, ojačao 0,4 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,3 odsto, na 18.976 bodova.