Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi skočili više od 1,3 odsto, dostigavši nove rekordne nivoe, jer je odmjeren govor predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Kongresu podstakao optimizam na tržištu

Dow Jones skočio je 1,46 odsto, na 21.115 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 odsto, na 2.395 bodova, a Nasdaq indeks 1,35 odsto, na 5.904 boda.

Rekordni nivoi sva tri indeksa zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon Trumpovog govora u Kongresu. Američki predsjednik ponovio je da će oštro smanjiti poreze i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara. To su Trumpova obećanja koja su i pre podržavala nadu u ubrzanje rasta ekonomije, a time i rast cijena akcija.

Zahvaljujući tome, juče su u sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene akcija porasle više od 1 odsto, pri čemu su energetskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena nafte, skočile više od 2 odsto.

Predvodio je finansijski sektor, sa skokom od 2,8 odsto, jer je sve izvjesnije da će američka centralna banka već u martu povećati ključne kamatne stope.

Posljednjih dana zvaničnici Feda signalizuju da je povećanje kamata moguće već ovog mjeseca jer se rast ekonomije ubrzava, dok inflacija jača. Povećanje kamata već u martu bilo bi ranije nego što su mnogi ulagači očekivali i to bi poskupjelo posuđivanje novca za kupovinu akcija što bi takođe signalizovalo da su monetarne vlasti uvjerene da je ekonomija u dobrom stanju.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,64 odsto, na 7.382 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,97 odsto, na 12.067 bodova, a pariski CAC 2,10, na 4.960 bodova.