Kineski robot Wangzai pametniji od ljudi

Robot Wangzai je na popularnom kvizu znanja u Kini pobijedio ljudske protivnike

Robot je djelo kineske kompanije i internet pretraživača Sogou, a pažnju je privukao učešćem u kvizu znanja “Yizhan Daodi”, kineskoj verziji popularnog američkog kviza “Who’s Still Standing”.

Riječ je o robotu sa vještačkom inteligencijom koji raspolaže bogatom bazom informacija i sposobnošću imitiranja ljudi, što mu je bilo dovoljno da pobijedi na kvizu u kom su učetvovali visokoobrazovani ljudi, među kojima i jedan učesnik sa Harvarda.

Odgovore je davao u istoj sekundi kada je završeno čitanje pitanja. To je bila najbolja potvrda ranijih tvrdnji stručnjaka koji su rekli da su stvorili robota koji samostalno analizira informacije iz okruženja, brzo percipira i odgovara na postavljena pitanja i zadatke.

Ovo nije jedini robot s vještačkom inteligencijom kojeg su Kinezi proizveli u posljednje vreme. Prošlog mjeseca je robot Xiaodu, djelo tehnološkog diva “Baidu”-a, pobijedio na takmičenju u prepoznavanja lica i glasova ljudi.

Kineske tehnološke kompanije već nekoliko godina ulažu velike napore kako bi preuzele vođstvo u svijetu vještačke inteligencije, a prema službenim podacima kineske kompanije samo prošle godine su u tu svrhu potrošile 2,6 milijardi dolara. (Ekonomski)