Siren – prvo digitalno biće

HiTech

Zdravo, ja sam Siren, i ja sam digitalno ljudsko biće – nije rečenica koju možemo da čujemo svakog dana. Ipak, zahvaljujući kompaniji Epic Games, to je postalo moguće

Siren je prvo digitalno biće, koje je plod saradnje nekoliko gejmerskih kompanija – Vicon, Cubic Motion, 3Lateral i Tencent. Najzanimljivije u vezi sa ovom predstavnicom nove digitalne rase je to što oživljava uz pomoć softvera kompanije Vicon, koji beleži njene pokrete, te ih emituje u realnom vremenu, a u okviru Unreal Engine projekta.

Epic Games je još 2016. godine predstavila tehnologiju koja bilježi pokrete u realnom vremenu, a sada planira da uz pomoć te tehnologije digitalna ljudska bića, koja isto tako postoje u realnom vremenu, podigne na novi nivo. Siren tako predstavlja uvjerljivu digitalnu ličnost koja je kreirana po ugledu na kinesku glumicu Bingjie Jiang, a iz kompanije kažu da ona predstavlja tek početak. Tako ova tehnologija implicira nove poteze u okviru gejmerske industrije, ali i drugih oblasti – poput filma, te marketinških kampanja. Tako u bliskoj budućnosti glumci neće morati da se pojavljuju na svakom snimanju, budući da će digitalni dubleri moći da glume umjesto njih.

I sama Siren je već naučila sve o svom postanku, te je tu priču podijelila u okviru videa koji je brzo postao viralan na društvenim mrežama. Nazivaju je najnaprednijom CGI (Computer-generated imagery) verzijom do sada, te i ona govori o tome kako je kreirana da bi se preispitale ideje o tome šta sve jedno sintetičko ljudsko biće može da postane.