Njemački izvoz veći nego ikada

Njemački izvoz porastao je na rekordni nivo prošle godine zahvaljujući većoj tražnji iz zemalja Evropske unije

Savezna kancelarija za statistiku saopštila je da je to podiglo trgovinski suficit zemlje na nivo od 252,9 milijardi eura, najveći od kad se vrše mjerenja.

U protekloj godini najveća evropska privreda izvezla je robe u vrijednosti od 1.207 milijardi eura, odnosno 1,2 posto više nego 2015, dok je uvezla za 956,6 milijardi eura, što je porast od 0,6 posto. U 2015. godini vanjskotrgovinski suficit iznosio je 244,3 milijardi eura.

Ovi rezultati mogli bi da podstaknu kritike inače upućene Njemačkoj oko njene trgovinske razmjene koja se smatra previsokom i oko nedostatka reinvestiranja novca zarađenog od izvoza. Najnovija kritika stigla je krajem januara od savjetnika američkog predsjednika Donalda Trampa, Pitera Navara koji optužuje Berlin da “iskorištava” druge zemlje Evropske unije i SAD sa potcijenjenim eurom čime njemački proizvodi postaju konkurentniji.

Međutim u prošloj godini najviše je porastao njemački izvoz za Evropu koji se povećao 2016. na 707,9 milijardi eura ukupno, sa porastom od 1,8 posto prodaje zemljama eurozone i 2,8 posto drugim evropskim zemljama. Izvoz drugim neevropskim zemljama, uključujući i SAD, koji je prvi komercijalni partner Njemačke, neznatno je pao prošle godine za 0,2 posto na 499,6 milijardi eura.

Njemačka je smanjila svoj uvoz iz neevropskih zemalja za 1,7 posto ali je za 1,8 posto povećala uvoz iz Evrope.