Seizmičke promjene: Mogu li kriptovalute zaista zamijeniti klasične valute?

Valuta

Veliko istraživanje među profesionalcima iz finansijske industrije pokazuje kako bi kriptovalute već za 5 do 10 godina mogle postati ne samo alternativa, već i moguća zamjena klasičnim valutama.

Tokom posljednjih mjesec dana vrijednost ukupnog kriptotržišta porasla je za čak bilion dolara, objavili su na Forbesu i možemo se samo pitati kako će to tržište izgledati za pet do deset godina. Prema jednom istraživanju čije su rezultate takođe objavili na Forbesu, a u kojem su učestvovali direktori bankarskih i financijskih institucija, do kraja decenije bitcoin i kriptovalute mogli bi ugroziti klasične valute.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 1300 ljudi na visokim pozicijama u bankama i finansijskim institucijama i više od 80 posto njih smatraju da je blockchain, tehnologija na kojoj su bazirane kriptovalute, dovoljno skalabilan te da je već sada masovno prihvaćen. Skoro tri četvrtine ispitanih smatraju da bi se i njihove kompanije trebale prilagoditi tržištu i prihvatiti blockchain i kriptovalute jer u suprotnom mogu izgubiti sve kompetitivne prednosti koje sada imaju.

Evolucija digitalne imovine bazirane na blockchainu rezultira seizmičkim promjenama u finansijskim servisima, smatraju analitičari iz Deloittea koj su proučili taj izvještaj. Ono što je najuočljivije u njemu jest da čak 76 posto ispitanih, a podsjetimo još jednom, riječ je o profesionalcima iz finansijske industrije, smatra kako bi bitcoin i druge kriptovalute mogle biti ne samo dobra alternativa klasičnim valutama, već bi ih mogli i – zamijeniti. Kao nekakav vremenski period kada bi se to moglo dogoditi spomenuli su pet do deset godina.

Linda Pawczuk iz Deloittea smatra kako je vrijeme da tradicionalni igrači na finansijskom tržištu pronađu inovativne načine koji bi rezultirali ekonomskim rastom u budućnosti koja će donijeti velike promjene. Neke velike banke već idu u tom smjeru pa su tako Goldman Sachs i JP Morgan svojim klijentima već predstavili servise bazirane na kriptovalutama, a slične eksperimente s digitalnim valutama baziranim na blockchainu počele su i neke centralne banke.

(Zimo)