Dinar stabilan, kurs: 117,50 za euro

Valuta

Dinar će prema euru vrijediti isto kao prije mjesec dana, na godišnjem nivou će biti jači za 0,4 posto, a u odnosu na početak godine jači za 0,1 procenat. Indikativni kurs dinara prema dolaru je pao danas za 0,5 posto na 106,5025 dinara za dolar.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara iznosile su 13,45 milijardi eura. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbjeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 182 odsto i šest mjeseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Neto devizne rezerve na kraju februara iznosile su 11,37 milijardi eura.

Inače, bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u 2019. godini za 2,1 milijarde eura, što je na najvišem nivou od 2000. godine. Takođe, u međubankarskoj trgovini realizovano je šest milijardi i 303,7 miliona eura. Na kraju iste godine vrijednost dinara bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na euro, dok je u cijeloj godini zabilježena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na euro od 0,5 odsto.
Sve ovo, ispostavilo se, bilo je ključno da Srbija spremno dočeka pandemiju korona virusa.