Rusija uvodi u promet digitalnu rublju

Valuta

Centralna banka Rusije u januaru počinje pilot projekt transakcija sa digitalnom rubljom, saopštila je Olga Skorobogatova, prva zamjenica guvernera Centralne banke Rusije.

“Prototip platforme digitalne rublje je gotov. Odmah nakon praznika, u januaru, počinjemo sa pilot projektom prve faze sa 12 banaka”, rekla je.

U okviru prve faze bit će uključene kreditne organizacije i realizovane C2C-operacije (“Content to consumer”), prenosi Tanjug.

Postepen razvoj platforme

Druga faza testiranja ima u vidu povezivanje Federalnog trezora i implementaciju funkcionalnosti “smart” ugovora, kao i transakcije potrošača sa biznisom (C2B), biznisa sa biznisom (B2B), biznisa sa državom (B2G).

Centralna banka Rusije zatim namjerava uključiti i finansijske posrednike, finansijsku infrastrukturu (berze, brokere, osiguravajuće kompanije i druge), kao i da implementira online režim i osigura razmjenu digitalne rublje za stranu valutu.

Ranije je saopšteno da će, u skladu sa projektom osnovne digitalizacije finansijskog tržišta Rusije za period 2022-2024. godine, razvoj platforme digitalne rublje biti postepen, sa širenjem kruga učesnika i vrsta operacija, saopštila je Centralna banka Rusije.