Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar bez promjene

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele mijenjati pozicije uoči izvještaja predsjednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici koji bi mogli objasniti hoće li centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,3 odsto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks dostigao najviši nivo u 19 mjeseci, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu. Kasnije su ti dobici na azijskim berzama splasnuli jer su ulagači oprezni dok čekaju izvještaje Janet Yellen o monetarnoj politici i ekonomskoj situaciji. Ulagači se nadaju da će u dvodnevnom svjedočenju u Kongresu predsednica Feda jasnije naznačiti hoće li centralna banka u ovoj godini ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Tom Porcelli, ekonomista u firmi RBC Capital Markets, vjeruje da će Yellen nagovijestiti povećanje kamata u ovoj godini u tri, a ne dva navrata koliko se trenutno očekuje na tržištima.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, što bi trebalo ubrzati rast američke ekonomije, ali i inflacije. Stoga se očekuje da će Fed odgovoriti ubrzanjem tempa povećanja kamata.

Ulagače trenutno najviše zanima hoće li čelnici Feda povećati kamate već na sjednici u martu, što bi moglo izazvati oprez na svjetskim berzama.

Azijski su ulagači oprezni i zbog znatnih oscilacija cijena nafte. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla za 12 centa, na 53,05 dolara, a na londonskom za 15 centi, na 55,75 dolara, ali je juče pala za 1,7 odsto.

Članice OPEC-a se pridržavaju dogovorenog smanjenja proizvodnje, ali u drugim zemljama, najviše u SAD-u, proizvodnja ′crnog zlata′ raste, pa i dalje postoji neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje.

Na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka izvještaji Janet Yellen. Dolar je jutros blago ojačao prema evropskoj valuti, pa je cijena eura skliznula na 1,0610 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0625 dolara.

Američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je kurs dolara skliznuo na 113,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,20 jena.