Nasdaq prvi put u istoriji preskočio 6.000 poena

Berza

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija

Dow Jones ojačao je 1,12 odsto, na 20.996 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 odsto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 odsto, na rekordnih 6.025 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak berzanski indeksi snažno porasli, zahvaljujući za tržišta pozitivnom ishodu prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, u utorak su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko velikih kompanija.

Među najvećim je dobitnicama bila akcija Caterpillara, sa skokom cijene za gotovo 8 odsto, nakon što je taj proizvođač mašinerije objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate za prvo tromjesečje. Iz istog je razloga snažno, za 5,6 odsto, skočila i cijena akcija lanca restorana brze hrane McDonald’sa.

Nasdaq indeks dostigao je novi najviši nivo u istoriji, zahvaljujući rastu cijena akcija Applea i Microsofta jer ulagači očekuju dobre poslovne rezultate od tih tehnoloških divova.

Od više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 77 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala. Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija u prvom tromjesečju na 11,4 odsto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Pozitivno su na tržište uticale i vijesti o poreskoj reformi, koju će predsjednik SAD-a Donald Trump predstaviti u srijedu, a koja obuhvata smanjenje poreza i građanima i kompanijama.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto, na 7.275 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 odsto, na 12.467 bodova, a pariski CAC 0,17 odsto, na 5.277 bodova.