Švedski Kavat otvara još jedan proizvodni pogon u BiH

Švedska kompanija Kavat širi proizvodnju u Bosni i Hercegovini, pa će osim u Travniku, imati proizvodne pogone i u Novom Travniku

Kompanija sa tradicijom u proizvodnji obuće za djecu i omladinu dugom više od 60 godina, planira višemilionsko ulaganje u novotravničku industrijsku zonu Neobarje i zapošljavanje oko 150 radnika, potvrdili su u Opštini Novi Travnik za portal eKapija.

Švedska kompanija Kavat, sa sjedištem u Travniku za tržište BiH, kupila je od Opštine Novi Travnik građevinsko zemljište u Industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje putem licitacije krajem 2016. godine. Prema riječima predstavnika kompanije, gradnja proizvodnog pogona trebalo bi da počne tokom marta ove godine.

Kavat je u Novom Travniku kupio parcelu površine oko 12.500 m2. Proizvodna hala bi trebalo da zauzme oko 4.000 m2, dok bi se ostatak zemljišta iskoristio za parking i skladišni prostor.

Oko 98% obuće Kavat proizvedene u BiH ide na inostrano tržište, i to zemlje Skandinavskog područja, a jedan dio u Njemačku i Austriju. U Opštini Novi Travnik kažu da će neznatan procenat biti plasiran na domaće tržište.

Kompanija Kavat je na tržište BiH ušla 2009. godine otvaranjem fabrike u Travniku, koja danas ima više od 140 zaposlenih.