Zašto je BiH primorana uvoziti struju posljednjih mjeseci?

BiH

Ukupno trećinu proizvedene električne energije Bosna i Hercegovina dobiјa iz hidrocentrala. Izrazito sušni period i smanjenje vodostaja u akumulaciоnim jezerima značajno je uticao na smanjenje tih kapaciteta.

Elektroprivrede su primorane uvoziti struju po višestruko većim cijenama.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, u najvećoj mjeri je ovisna o hidrolektranama, kada je u pitanju proizvodnja električne energije. Više od 90 posto električne energije dobija se na taj način. Sušno razdoblje i nedostatak vode, primorali su ih da potrošače opskrbljuju energijom iz uvoza.

– Već odavno nemamo električne energije iz domaće proizvodnje. Energiju nabavljamo na tržištu po ekstremno visokim cijenama. U nekom periodu smo plaćali čak deset puta više nego što smo prodavali, i to je rezultat ove loše hidrologije – kazala je Marija Buntić, portparol Elektroprivrede HZ-HB.

U proizvodnji električne energije u JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, udio hidroelektrana je oko 20 posto. Ističu da se suočavaju sa smanjenjem proizvodnje električne energije, ali da neće doći do problema u opskrbi, izvijestio je BHRT.

– S obzirom na to da JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u svom proizvodnom portfoliju posjeduje miks u hidro i termo kapacitetima, može se očekivati uredno snabdijevanje naših kupaca električnom energijom – saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Sušnо razdoblje moglo bi poremetiti domaće tržište električnom energijom. Bilećko i Jablaničko jezero potpuno su prazni. Skupo plaćanje, a jeftino prodavanje nije dugoročno rješenje. Alternativa je proizvodnja iz drugih izvora, kažu stručnjaci.

– To može dovesti u pitanje finansijsku stabilnost i finansijsko poslovanje pojedinih elektroprivrednih organizacija. S druge strane, da bi to nadoknadili mora se povećati energija iz termo kapaciteta, prvenstveno, ostali izvori energije su zanemarivi – ističe Nihad Hrabaš, stručnjak za energetiku.

To će, prema svemu sudeći, biti nužno. Nastavak suše sve je izvjesniji.

– Količine padalina koje očekujemo su 30 do 50 litara po metru kvadratnom. Ali, dugotrajna suša u Bosni i Hercegovini od 25 dana prouzrokovala je velike probleme, tako da ova dva-tri dana neće doprinijeti promjeni situacije kada su u pitanju naše rijeke i jezera – ističe Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Samo u aprilu i avgustu količina padavina u Bosni i Hercegovini, bila je ravnomjerno raspoređena. Ukoliko se manjak električne energije ne nadomjesti adekvatno energijom iz drugih izvora, a nastavi uvoziti skupa struja, pitanje je što će biti s elektroprivredama. No, svi kažu, cijena struje, za sada se neće mijenjati.