Allianz ostvario dobit od 1,7 milijardi eura

Najveća evropska osiguravajuća kuća Allianz objavila je kako joj je neto dobit u četvrtom tromjesečju prošle godine porasla 23 odsto, na 1,7 milijardi eura

Ta kompanija sa sjedištem u Minhenu najavila je isplatu dividende od 7,60 eura po akciji, što je 4,1 odsto više nego godinu ranije, a predložila je i otkup vlastitih akcija u vrijednosti od 3 milijarde eura.

Na godišnjem nivou neto dobit Allianza porasla je 4 odsto, na 6,9 milijardi eura, što je blago iznad prosjeka prognoza analitičara od 6,77 milijardi eura.

– U budućnosti, 50 odsto neto dobiti kompanije će se i dalje vraćati akcionarima putem isplata dividendi. Međutim, Allianz u trogodišnjem razdoblju ne namjerava vezati svoj proračun za akvizicije s isplatama novca akcionarima. Umjesto toga, pola iznosa neto dobiti trebalo bi biti na odgovarajući način korišćeno za finansiranje rasta ili će biti vraćeno akcionarima na fleksibilnoj osnovi.

Operativna dobit Allianza u 2016. porasla je na 10,8 milijardi eura, odnosno 0,9 odsto.

Izvršni direktor Oliver Baete rekao je da je godina bila puna iznenađenja, nekih i neugodnih, izazvavši mnoge pretpostavke, podstakavši geopolitičku nesigurnost i tržišnu volatilnost, što otežava predviđanja i za 2017. godinu. Ciljani raspon operativne dobiti za 2017. je od 10,8 milijardi eura, s predviđenim odstupanjem od plus i minus 500 miliona eura.