Italija smanjuje budžetski deficit za 3,4 milijarde eura

Dugom opterećena italijanska vlada odobrila je paket mjera ekonomskih reformi kreiranih za smanjenje budžetskog deficita za 3,4 milijarde eura ove godine

Reformski paket, koji uključuje mjere za borbu protiv utaje poreza i smanjenje javne potrošnje, ali ne i povećanje poreza, ublažiće iznos italijanskog budžetskog deficita za 0,2 procentna poena, rekao je italijanski premijer Paolo Đentiloni, prenosi agencija Frans pres.

Rim je takođe podigao prognozu privrednog rasta zemlje za ovu godinu na 1,1 odsto, sa prethodno projektovanih 1 odsto, nakon prošlogodišnjeg rasta od 0,9 procenata.

Evropska komisija je sredinom januara uputila pismo Rimu zahtjevajući da revidira svoj budžetski plan za 2017. godinu i da ga smanji za 3,4 milijarde eura (3,6 milijarde dolara), uz prijetnju kaznenim mjerama.

Italijanskim budžetom za 2017. godinu, koji je usvojen prošle jeseni, bio je predviđen manjak u državnoj kasi u ekvivalentu od 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno više od 1,8 procenata koliko je prvobitno zahtevao Brisel.

Đentiloni je obećao da će udio deficita u BDP-u će biti smanjen na 2,1 odsto u ovoj godini, da su prognoze vlade oprezne i da je “u posljednjih nekoliko godina često ispadalo da one naknadno budu revidirane u pozitivnom smislu”.

Italija ima drugi najveći javni dug među zemljama EU, koji je prošle godine iznosio 133 odsto BDP-a, i jedna je od osam zemalja eurozone, koje je Brisel upozorio prošlog novembra da bi mogle da se suoče sa kaznom i ograničenim pristupom sredstvima iz fondova EU, zbog nepridržavanja pravila iz Pakta o stabilnosti.