Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno jer nema vijesti koje bi značajnije uticale na tržišta, dok je promet mršav jer se u SAD-u zbog praznika ne radi

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,1 dosto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,9 odsto. U Singapuru i Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,1 odsto, dosegnuvši novi najviši nivo u 19 mjeseci.

Pozitivno na azijske berze utiču novi rekordni nivoi na Wall Streetu u petak, ali nema nekih značajnijih vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti ulagače.

Na Tokijskoj je berzi ulagače jutros malo obeshabrio slabiji nego što se očekivalo podatak o izvozu, dok je uvoz u januaru bio bolji od očekivanja.

Prati se i kretanje cijena nafte koje ne mogu drastično da porastu jer OPEC i neke države koje nisu članice tog kartela smanjuju proizvodnju, dok u SAD-u proizvodnja raste. Zbog toga se zalihe u SAD-u kreću na rekordnim nivoma, što loše utiče na tržišta ′crnog zlata′.

Nakon što je prošle nedjelje pala oko 1 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula još dva centa, na 53,75 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio osam centi, na 55,75 dolara.

Kako bi američki Fed već na sednici u martu mogao povećati kamate, na valutnim je tržištima dolar malo ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 100,94 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 100,89 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 113,10 jena, dok je u petak iznosio 112,85 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,0610 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.