Indeksi azijskih tržišta pali na početku sedmice

Berza

Na većini azijskih berzi cijene dionica u ponedjeljak su pale, nakon prošlosedmičnog rasta, jer su ulagači oprezni uoči sjednice američke centralne banke i izvještaja o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,4 odsto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 odsto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 odsto.

Azijski ulagači oprezni su jer nema previše razloga za nastavak rasta cijena dionica, s obzirom na to da zbog visoke inflacije centralne banke podižu kamatne stope, dok se rast ekonomija usporava.

Ove sedmice u fokusu ulagača biće sjednica čelnika američkog Feda. Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišem nivou u više od 40 godina, očekuje se da će Fed ponovno agresivno povećati ključne kamatne stope, najvjerovatnije za 0,75 postotnih bodova.

Biće objavljeni i podaci o američkom bruto domaćem proizvodu u drugom tromjesečju. Očekuje se blagi rast na kvartalnom nivou, ali nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je ekomonija pala na kvartalnom nivou drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveća svjetska privreda u recesiji.

Prošle sedmice evropske berze znatno su porasle, zahvaljujući ublažavanju strahovanja od recesije u Evropi, nakon što je u četvrtak ruski gas ponovno potekao Sjevernim tokom 1, gasovodom između Rusije i Njemačke, nakon desetodnevnog prekida zbog remonta.

Uprkos tome, energetska kriza i rast kamatnih stopa zbog visoke inflacije mogle bi da gurnu evropske ekonomije u recesiju.

„Tržišta su očigledno u cijene ugradila očekivanja o usporavanju rasta privrede, ali je li ugrađena recesija? Rekao bih da nije, pa u tom slučaju nisam siguran da je tržište dotaklo dno”, kaže Ray Attrill, direktor u National Australia Bank.

Izvor: SEEbiz