Geteborg je najdruštveniji grad na svijetu

Da je najdruštveniji grad na svijetu švedski Geteborg otkrila je studija u kojoj je uključeno 39 gradova iz cijelog svijeta

Istraživanje, koje je naručila web stranica za rezervacije Hostelworld, usmjerila se na društveni život ljudi i njihov stav prema druženju u 39 gradova širom svijeta. Grad je gotovo 13.000 učesnika ocjenjivalo u deset kategorija, a ispitanici su odgovarali na pitanja o tome koliko često jedu u restoranima, o učestalosti druženja sa prijateljima i otvorenosti za turiste.

U Švedskoj su izgleda pravi veseljaci, jer se pored Geteborga, koji se uvrstio na prvom mjestu, na drugom mjestu našao glavni grad Švedske, Štokholm. Do petog mjesta još su rangirani Čikago, Boston i Njujork.

Geteborg je u tri kategorije od deset postigao maksimalan broj bodova, a u kategoriji koja je fokusirana na učestalost posjeta restoranima, na vrhu je Njujork. Stanovnici ovog grada obrok u restoranu priušte sebi u prosjeku 89 puta godišnje.

Stanovnici Džakarte su slavili u kategoriji učestalosti druženja s prijateljima, jer se u prosjeku s njima sreću 151 puta godišnje. Međutim, oni se ne druže u restoranima, odlaze u prosjeku samo 18 puta godišnje, već pozivaju prijatelje u svoj dom. Prema učestalosti druženja sa prijateljima Džakartu slijede Barselona i Madrid.

Među prvih deset na iznenađenje mnogih nisu se uspjeli uvrstiti Berlin, London i Pariz. Ali, istraživači su prema napisu The Guardiana, pojasnili da se stanovnici određenih gradova druže manje zbog nedostatka vremena, problema sa saobraćajem, ali i zbog visokih troškova koje donose druženje u pabovima, restoranima i obilasci zabava.

Poredak najdruštvenijih gradova:

1. Geteborg
2. Štokholm
3. Čikago
4. Boston
5. Njujork
6. Kopenhagen
7. Madrid
8. Rim
9. Hamburg
10. Dablin