Štutgart najmanje stresan grad za život, Bagdad na dnu liste

City

Njemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Štutgart je na prvom mjestu, pokazuje najnovije istraživanje

Ako miran i bezbrižan život podrazumjeva šetnju pored stabala i cvijeća, pozamašnu sumu na bankarskom računu i siguran posao, onda je idealno mjesto za život Njemačka.

Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svijetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju saobraćajnu gužvu, javni prevoz, procent zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje, kao i količinu sunčeve svjetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova svijeta su u Njemačkoj. Štutgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg, zajedno s Gracom dijeli deveto mjesto.

Mali, ali bogati Luksemburg, domovina manje od 600.000 stanovnika ima drugi najniži nivo stresa.

Švajcarski Bern je na četvrtom mjestu, francuski Bordo na šestom, a Edinbourg na sedmom mjestu. Sidnej u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Sijetl je najmanje stresan grad u SAD.

Najstresniji grad je Bagdad, a posle njega Kabul.

Tajna bezbrižnog života u Štutgartu je jaka lokalna ekonomija (Porsše, Boš i Mercedes-Benc), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu.

„Mnogo zelenila u Štutgartu uveliko utiče na smanjenje stresa. Ljudi se ne osjećaju ugušenim, što smanjuje anksioznost. Osjećaj sigurnosti u gradu, kako finansijski, tako i u smislu lične sigurnosti takođe je veliki komfor“, rekao je PR stručnjak iz Štutgarta David Mus.

Što se tiče sigurnosti Abu Dabi, a poslije njega Osaka u Japanu, najpogodniji su gradovi za život.

Iako sunčano vrijeme uveliko utiče na dobro raspoloženje, količina sunčeve svjetlosti nije mnogo doprinijela u pogledu ukupnog rangiranja „sunčanih“ gradova.

Damask je na prvom mjestu u ovoj kategoriji, a Bordo, koji se u ovoj kategoriji nalazi na 56. mjestu, najsunčaniji je grad od prvih 10.

Gradovi Sjeverne Amerike su najmanje zagađeni.

Glavni grad Kambodže Pnom Pen ima najmanju zvaničnu stopu nezaposlenosti. Luksemburg, Bordo i Grac su na vrhu u kategoriji gradova koji su najpovoljniji za mentalno zdravlje, a Rejkjavik je najbolji za fizičko zdravlje.

Što se tiče rasne jednakosti, prednjače američki gradovi San Francisko, Boston i Sijetl.

Lista najmanje stresnih gradova u svijetu:

1. Štutgart, Njemačka 2. Luksembourg, Luksembourg 3. Hanover, Njemačka 4. Bern, Švajcarska 5. Minhen, Njemačka 6. Bordo, Francuska 7. Edinburg, Velika Britanija 8. Sidnej, Australija 9. Grac, Austrija i Hamburg, Njemačka

Lista 10 najstresnijih gradova na svijetu:

1. Bagdad, Irak 2. Kabul, Afganistan 3. Lagos, Nigerija 4. Dakar, Senegal 5. Kairo, Egipat 6. Teheran, Iran 7. Daka, Bangladeš 8. Karači, Pakistan 9. Nju Delhi, Indija 10. Manila, Filipini.