Koji su najskuplji, a koji najjeftiniji gradovi?

Singapur je zbog ogromnih troškova za vlasnike automobila potvrdio poziciju najskupljeg grada na svijetu, petu godinu zaredom, pokazalo je godišnje istraživanje Economist Intelligence Unita (EIU)

Azijski finansijski centar upravo je zbog kontrole vlasništva nad vozilima, tj. visokih cijena za vozila kao i za potvrdu o pravu na posjedovanje automobila smanjio zagađenost i saobraćajne gužve uobičajene za azijske gradove, ali to ga je svrstalo u skupe gradove. Potvrda, na primjer, košta 50.000 američkih dolara i da običan putnički automobil košta oko 100 hiljada singapurskih dolara.

Iako postoje i određene pogodnosti stanovanja, kao što su povoljne usluge pomoći u kući, ovaj grad je i dalje najskuplje mjesto na svijetu kada je u pitanju kupovina i vlasništvo nad automobilom – zaključuju u EIU.

Drugo mjesto dele Pariz i Cirih, četvrto je pripalo Hong Kongu, a Oslo je peti najskuplji grad. Šesto mjesto dele Seul i Ženeva, na osmom je Kopenhagen, a deveto i deseto pripala su Tel Avivu i Sidneju.

Tokio i Njujork poslije duže vremena nisu među deset najskupljih.

Azijski gradovi obično su najskuplji kada je u pitanju hrana, a evropski u kategorijama pomoći u kući, lične nege, rekreacije i zabave, ističu autori istraživanja, piše Nedjeljnik.

Važan razlog promjena na tabeli bile su fluktuacije kurseva valuta, pa zbog slabijeg američkog dolara među najskupljima nema američkih gradova.

Među najjeftinijim gradovima za život su Damask, Karakas, Lagos i Karači.