Godišnja dobit Peugeot Citroena porasla 79 odsto

Francuski proizvođač automobila PSA, vlasnik brendova Peugeot i Citroen u prošloj godini je gotovo udvostručio neto dobit, a grupa planira  da kupi evropske marke General Motorsa, Opel i Vauxhall

Godišnja neto dobit automobilskog diva skočila je 79 odsto, na 2,15 milijardi eura, pa su nakon šestogodišnje pauze ponovo najavili isplatu dividende i to u iznosu 48 eurocenti po akciji.

U januaru su objavili da su u 2016. prodali ukupno 3,15 miliona vozila, što je 5,8 odsto više nego u godini ranije. Veću prodaju pripisali su najprije obnovi poslovanja u Iranu nakon ublažavanja međunarodnih sankcija.

Oni su naveli da su im prihodi u 2016. smanjeni 4,1 odsto, na 54 milijarde eura, što u kompaniji uglavnom pripisuju prodaji dela FAURECIJE, proizvođača auto dijelova u djelimičnom vlasništvu PSA. Ako se izuzme uticaj te prodaje, prihodi su smanjeni samo 1,2 odsto, u velikoj mjeri pogođeni promjenama valutnih kurseva.

Prošle su nedjelje signalizovali da su zainteresovani za evropske brendove Opel i Vauxhall, trenutno u vlasništvu američkog General Motorsa. Njihova objava je podstakla strah u Njemačkoj i Velikoj Britaniji da bi novi vlasnik smanjio obim poslovanja izvan Francuske. Opel je krajem 2015. imao 10 fabrika u šest evropskih zemalja i 35.600 zaposlenih, uključujući i 18.250 u Njemačkoj. U Velikoj Britaniji prisutan je na tržištu prodajom vozila pod brendom Vauxhall. Bude li planirano preuzimanje uspješno, PSA bi mogao ponovo zauzeti poziciju drugog po veličini proizvođača automobila u Evropi, nakon njemačkog Volkswagena. Trenutno je na toj poziciji konkurentski francuski proizvođač automobila Renault.

PSA je danas povećao srednjoročne ciljeve za razdoblje od 2016. do 2018. godine i sada ciljaju na rast operativne marže za više od 4,5 odsto, u poređenju s prethodno zacrtanih četiri odsto.