MMF odobrio Grčkoj uslovni kredit od 1,8 milijardi dolara

Finansije

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Grčkoj kredit u iznosu od 1,8 milijardi dolara, ali će novac pustiti samo ukoliko zemlja dobije ublažavanje duga od svojih europskih kreditora, javlja agencija AP

MMF je pohvalio preduzete korake Grčke za smanjenje budžetskog deficita, uključujući širenje poreske baze i smanjenje troškova za penzije.

Međutim, Fond pritiska grčke kreditore iz eurozone da obezbijede dovoljno smanjenje tereta duga Atini kako bi se osiguralo da ta ugrožena zemlja može da plaća svoje finansijske obaveze.

Ako se postigne sporazum o ublažavanju duga, MMF će se pridružiti kreditorima eurozone u aktuelnom spasilačkom paketu finansijske pomoći za Grčku.

Direktorica MMF-a Cristine Legarde očekuje da će „plan za uspostavljanje održivog duga ubrzo biti dogovoren između Grčke i njenih europskih partnera”.

Propisi eurozone zabranjuju potpuno smanjenje javnog duga Grčkoj. Međutim, kreditori mogu da snize kamatne stope ili da zemlji daju više vremena za otplatu javnog duga, koji iznosi nevjerovatnih 180 posto bruto domaćeg proizvoda, s kojim Grčka zauzima drugo mjesto u svijetu iza Japana.

Kredit MMF-a vjerovatno komplikuje planove grčke vlade za izdavanje obveznica jer uslovi pod kojima se kredit odobrava zabranjuju Atini uvećanje dugova.

Grčka je izgubila pristup tržištu obveznica zbog visokih kamatnih stopa 2010. godine i nakratko se vratila na to tržište sa emisijom obveznice 2014, da bi već naredne godine tražila treći uzastopni paket međunarodne finansijske pomoći.

Sadašnji spasilački program, koji finansiraju zemlje eurozone pod nadzorom i uz pomoć MMF-a, završava se za godinu dana, navodi AP.