Henkel prošle godine imao veću dobit i prihode

Finansije

Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel zahvaljujući snažnom rastu na tržištima u nastajanju imao je veću dobit i prihode u prošloj godini

U prošloj su godini zabilježili 6,9 odsto višu neto dobit, od 2,05 milijardi eura. Prilagođena neto dobit uvećana je za deset odsto, na 2,32 milijarde eura. Operativna dobit prije kamata i poreza porasla je pet odsto, na 2,78 milijardi eura.

Prihodi su uvećani 3,5 odsto, na 18,7 milijardi eura, a ukoliko se isključi uticaj valutnih kurseva i prodaje odnosno kupovine imovine, uvećani su 3,1 odsto.

Na tržištima u nastajanju organski rast bio je više nego dvostruko snažniji i iznosio je 6,8 odsto. U toj grupi zemalja njemačka grupa inače ostvaruje više od 42 odsto prihoda, uz posebno snažnu prisutnost u Latinskoj Americi, gdje se izdvaja Meksiko.

Kompanija ove godine očekuje organski rast u rasponu od dva do četiri odsto.

Krajem prošle godine poručili su da će akvizicije ostati ključan dio njihove poslovne strategije, nakon što su za 3,6 milijardi dolara kupili sjevernoameričkog proizvođača deterdženta za pranje rublja Sun Products.