Agrokor refinansirao 840 mil. eura obaveza

Najveća privatna firma u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Jugoistočnoj Europi, koncern Agrokor, produžio je dospjeća postojećih zaduženja u iznosu od oko 840 miliona eura za dvije do tri godine, objavio je Agrokor na svojim internet stranicama.

Agrokor je s VTB Bank (Austrija) ugovorio produženje postojećeg duga od oko 340 miliona eura za približno dvije do tri godine.

To je dodatak produženju kratkoročnih obaveza iz raznih bilateralnih i klupskih kredita u iznosu od oko 500 miliona eura s BNP Paribas, Credit Suisse (London), Goldman Sachs International Bank, J.P. Morgan Securities, Sberbank Europe i Sberbank of Russia, koje je najavljeno 19. septembra ove godine i čiji su uslovi za stupanje na snagu sada ispunjeni.

Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih finansijskih aranžmana dospijeva na naplatu od 2019. nadalje.

Refinansiranje duga provedeno je ugovaranjem novih ili izmjenama postojećih ugovora o kreditima o čemu su putem Zagrebačke berze obavijestile i neke firme iz sastava koncerna koje su za te obaveze preuzela jemstva.

Agrokor za sljedeću godinu predviđa javnu ponudu dionica (IPO) na Londonskoj berzi.