U Crnoj Gori registrovana 54 milionera, u BiH oko 600

U Crnoj Gori ima 54 milionera, a najbogatiji među njima je građanin čiji je štedni ulog blizu 14 miliona eura

Na kraju prošle godine, 54 građanina imalo je depozite od milion i više eura. Prema raspoloživim podacima dostavljenim od banaka, najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 13,7 miliona eura – saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Ko su vlasnici milionskih štednih uloga ne može se saopštiti, jer to ne dozvoljavaju zakoni.

Broj milionera u bankama se mijenja iz godine u godinu, a u drugoj polovini 2015. godine bilo ih je 53. Najveći depozit koji je glasio na fizičko lice u Crnoj Gori prije godinu i po iznosio je 4,13 miliona eura, dok je 140 preduzeća imalo depozite veće od milion eura.

Kao ni danas, ni tada nije bilo milijardera u Crnoj Gori. Te godine je bilo 1.750 građana koji su imali na računu više od 100.000 eura, sa ukupnom vrijednosti depozita od 446,5 milona eura.

Ukupni depoziti građana i privrede u bankama, prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, sada iznose 2,87 milijardi eura, od čega stanovništva 1,53 milijarde eura. U Centralnoj banci navode da ne raspolažu podatkom koliki je broj građana koji imaju štednju u bankama.

Region i zemlje regiona mogu se pohvaliti velikim brojem milionera u odnosu na broj stanovnika.

U Hrvatskoj, prema podacima objavljenim krajem prošle godine u tamošnjim medijima, ima 22.000 milionera koji na svojim štednim računima u bankama drže 56,3 milijarde kuna ili 7,35 milijardi eura. U Srbiji su milioneri oko 18.000 građana, a u BiH oko 600 građana je imalo štednju veću od milion konvertibilnih maraka.