Srbija među pet najboljih za investiranje

Prema procjenama Narodne banke Srbije, u ovoj godini u Srbiji se očekuje priliv stranih direktnih investicija od oko 1,8 milijardi eura, kao i prošle godine

To je 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila i ostala jedan od lidera u regionu. U prvih devet mjeseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 milijarde eura.

Najviše je ulaganja u infrastrukturne projekte i energetiku, prehrambenu i proizvodnju odjeće i obuće. Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini rezultat je prije svega njihovog uspješnijeg poslovanja.

Iako se to odražava na isplate dividendi, strani investitori pretežno se opredjeljuju da ostvarenu dobit zadrže i ponovo ulažu. Tako je za devet mjeseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 miliona, dok je reinvestirano 438 miliona eura.

Prema istraživanju koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija Ernst i Jang, Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije u evropskoj industriji, i druga je po stopi rasta broja novih radnih mjesta stvorenih iz takvog ulaganja.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao odredišta za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mjesta – sa 5.104 u 2014. godini na 10.631 u 2015. godini.

Ovakvi rezultati su postavili Srbiju na drugo mjesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mjesta od aktivnosti stranih direktnih investicija.

Ekonomisti ukazuju na to da je za stabilan i dugoročan rast srpske ekonomije neophodan ustaljen godišnji priliv direktnih stranih investicija od najmanje 1,6 milijardi eura.