Cezar za najbolji film dobio „Elle“

Triler „Elle“ Pola Verhovena sa Izabel Iper u glavnoj ulozi dobio je francusku filmsku nagradu Cezar za najbolji film. Cezara je dobila i Izabel Iper za najbolju glumicu

Priča ovog mračnog, stilizovanog trilera prati pedesetogodišnju Mišel, uspješnu i nemilosrdnu poslovnu ženu na čelu kompanije koja se bavi proizvodnjom video-igara. Kada je u njenom domu napadne i siluje maskirani muškarac, ona postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja. „Elle“, koji je vrlo dobro primljen na festivalu u Kanu gdje je dobio Zlatni globus za najbolji strani film, imao je ukupno jedanaest nominacija, ali nije dobio više niti jedan Cezar.

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Kanađanin Gsavije Dolan za film „It’s Only the End of the World“, dok je Cezara za najboljeg glumca dobio Gaspar Ijel koji u tom filmu glumi.

Na 42. svečanoj dodjeli najprestižnijih francuskih filmskih nagrada za najbolji strani film proglašen je „I, Daniel Blake“ Britanca Kena Louča. Cezara za najbolji animirani film dobila je francusko-švajcarska koprodukcija, film o odrastanju „Moj život kao Tikvica“. Džordž Kluni dobio je počasnog Cezara, a posebno priznanje večeri dobio je čuveni francuski glumac Žan-Pol Belmondo.

Prošle godine je Majkl Daglas dobio počasnog Cezara, nakon Kevina Kostnera 2013, Skarlet Johanson 2014. i Šona Pena 2015. godine.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine. Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju.