Predstavljena nova Fiesta ST

Motor nove najsnažnije Fieste pored smanjene radne zapremine ima i jedan cilindar manje

Ford je zvanično predstavio najnovije izdanje modela Fiesta ST s kojim je svijet sportskih automobila B segmenta dobio prvog predstavnika koji pokreće trocilindarski motor. Iz 1,5 litara radne zapremine, uz asistenciju turbo-punjača, motor isporučuje 200 KS i 290 Nm najvećeg obrtnog momenta, a spomenuto je dovoljno da Fiesta ST od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,7 sekundi.

U slučaju da vozaču nije potreban sav potencijal motora, jedan se cilindar može deaktivirati, pa motor ST-a u tom slučaju koristi samo preostala dva cilindra, što će pomoći uštedi goriva i smanjenju emisije izduvnih gasova. Za reaktivaciju trećeg cilindra potrebno je samo 14 milisekundi.

Vozaču su na raspolaganju tri radna programa (Normal, Sport i Track) s kojima se reguliše odziv motora, odziv upravljača i nivo kontrole stabilnosti kao i mogućnost podešavanje količine zvuka koju proizvodi izduvni sistem sa dvostrukim završecima.

Uz atraktivnu karoseriju koja će se nuditi u kombinaciji s troje ili petero vrata stiže i sportska atmosfera u unutrašnjosti u kojoj dominiraju Recaro sjedišta i upravljač sa ravnim donjim dijelom.

Ford će novu Fiestu ST pred publikom premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi, a prodaja počinje naredne godine.