Kako izgleda i koliko košta najskuplji novi automobil svih vremena?

Automobil

Superekskluzivni Rolls-Royce Boat Tail košta nevjerovatnih 20 miliona funti (oko 23,3 miliona eura), što je znatno više od bilo kog novog automobila u istoriji.

Poznato da Rolls-Royce pravi neke od najskupljih automobila današnjice, ali najnoviji model iz Gudvuda po cijeni daleko nadmašuje sve ostale.

Nastao kao omaž istoimenim Rolls-Royce automobilima iz treće i četvrte decenije 20. vijeka, Boat Tail nastavlja tradiciju ručno pravljenih unikatnih modela, poput jedinstvenog kupea Sweptail iz 2017, koji je koštao 10 miliona funti.

Kada je riječ o modelu Boat Tail, Rolls-Royce je izradio svega tri primjerka, a pred vama je prvi od njih.

Cijena ovih superekskluzivnih kabrioleta je čak 20 miliona funti, a svaki od njih je napravljen prema željama i specifikacijama naručilaca.

Rolls-Royce Boat Tail je baziran na limuzini Phantom, a dužina vozila iznosi impozantnih 5.800 mm.

Za razliku od aluminijumske osnove koja se serijski proizvodi, svaki od tri automobila ima ručno izrađenu karoseriju, dok su svi drugi elementi spoljašnjosti, poput svjetlosnih grupa, takođe jedinstveni.

Zadnji dio automobila je, kako i samo ime modela sugeriše, oblikovan po ugledu na brze čamce iz nekih prošlih vremena, što vozilu daje potrebnu dozu retro izgleda.

Poklopci izrađeni od drveta otvaraju se nagore, otkrivajući odeljak u kome se nalaze dva mini-frižidera sa bocama šampanjca i set čaša. Zadnji odjeljak krije i sklopivi suncobran, kao i dva stolića za piknik u prirodi.

Ispod haube jednog ovako impozantnog vozila mora da bude i impozantan motor.

Pogonska jedinica takođe je preuzeta od Phantoma, a u pitanju je 6.75-litarski V12 sa 571 KS (420 kW) i 900 Nm. Snaga se prenosi na točkove putem automatskog menjača sa 8 brzina.