Šta bi Bil Gejts savjetovao mlađem sebi?

Milijarder Bil Gejts i ove godine je učestvovao na Redditovom projektu AMA („Ask Me Anything“) i odgovarao na pitanja svojih obožavatelja

Među mnogim drugim, daleko najpopularnije bilo je pitanje: „Šta bi savjetovao mlađoj verziji sebe?“

Gejts je započeo svoj odgovor: Objasnio bih mlađem sebi da pamet nije jednodimenzionalna, niti toliko važna kao što sam tada mislio. Rekao bih da bi mogao istražiti zemlje u razvoju prije nego napunim četrdesete. U to vrijeme nisam imao baš razvijene društvene vještine, ali nisam siguran postoji li uopšte danas savjet koji bi to popravio – možda je trebalo da budem čudan i jednostavno odrastem…

Podijelio je svoje mišljenje i o društvenim mrežama.

– Bio sam uvjeren kako slobodno objavljivanje informacija koje se mogu lako pronaći mogu poboljšati demokratiju i opšti kvalitet političkih debata. Ipak, događa se da ovakav oblik komunikacije koji je započeo još u vrijeme televizije produbljava podjele u društvu, a ono što je izrazito zabrinjavajuće je da bi one mogle postati još veće u ovom digitalnom svijetu.

Na pitanje šta smatra uspjehom, Gejts je napisao da je Voren Bafet uvijek govorio kako je mjera uspjeha sreća ljudi oko vas. Isto tako, dobar je osjećaj znati kako si ostavio utisak na ovom svijetu, izumom nečega, podizanjem djece ili pomaganjem onima kojima je to potrebno.

Na pitanje kakvu vrstu napretka bi htio da doživi, kaže da je veliki napredak bi bio kad bi kompjuteri mogli čitati i razumjeti informacije kao ljudi. Druga stvar vezana je za vakcine. Trebaju nam vakcine za HIV, malariju i TB i nadam se da ćemo ih imati kroz 10-15 godina.

Gejt je poznat po svom filantropskom djelovanju i s svojom suprugom Melindom mnogo vremena provodi u posjeti zemljama u razvoju. (Bizlife)